Hígtrágya-, trágya-, és csurgalékvíz tározók valamint komposztálók szigetelése

Hígtrágya, trágyalé, csurgalékvíz kizárólag szivárgásmentes, szigetelt tartályban, medencében tárolható. Istállótrágyát szigetelt alapú, a csurgalékvíz összegyűjtésére szolgáló gyűjtőcsatornákkal és aknával ellátott trágyatelepen kell tárolni.
A silótakarmányok tárolására szolgáló silótereket szigetelt aljzattal kell készíteni.
Az érlelés során keletkező silólevet a szivárgásmentes, szigetelt aknában kell gyűjteni. Felhasználása során ügyelni kell rá, hogy ne szennyezhesse a vizeket. A trágya tárolása során eleget kell tenni a felszín alatti vizek minőségének védelmére vonatkozó, külön jogszabályban foglalt előírásoknak (A felszín alatti vizek minőségét érintő tevékenységekkel összefüggő egyes feladatokról szóló 33/2000/III. 17. Kormányrendelet és 49/2001.IV.3 Kormányrendelet.)

A jogszabályoknak és a környezetvédelemnek megfelelő és gazdaságos megoldás a hazai gyártású SICOFOL® geomembránnal szigetelt földmedencék kialakítása.
A SICOFOL® lágy PVC geomembrán alkalmas a szennyvíztisztítók, szennyvíztározók, szennyvíziszaptározók, hígtrágya és trágyatározók, komposztálók, csurgalékvíz tározók szigetelésére az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) által 2005 november 30.-án kibocsátott Építőipari Műszaki Engedély É-112/2005 valamint "REMATER-MF-01-03" Műszaki Feltételek szerint.

A fent felsorolt tározók gyakran már meglévő, szigetelés nélkül üzemelő tározók helyén kerülnek kialakításra. Ebben az esetben gondoskodnunk kell a földbe szivárgott szerves anyag bomlásából keletkező gáz elvezetéséről.

A javasolt szigetelés kialakítása:

- S 1,5 jelű 1,5 mm vastagságú SICOFOL® lágy PVC geomembrán 5 cm-es átlapolással, forrólevegős automatahegesztővel folytonosítva. A csomópontokra kb. 10 átmérőjű biztosítófolt kerül szintén forrólevegős kézi hegesztővel.

Üvegszálas PVC vagy geotextil kerül a szigetelés talaj felöli védelmére, a talaj szerkezetétől függően. Az üvegszálas PVC a mechanikai védelmen felül biztosítja a rágcsálók (pl. vakond, ürge) elleni védelmet is. Az alsó vízszintes felületre gázképződési veszély esetében 500 gr/m2-es vastagságú geotextil lefektetése szükséges, valamint a gáz kivezetésére fém vagy műanyagcső. Az alaplemez enyhe emelkedésével biztosítható a gáz elvezetése.

Amennyiben a tárolt anyag szintjének ingadozása jelentős, a napsugárzásnak valamint a fizikai igénybevételnek kitett felületre helyezünk egy Sk 1 jelű SICOFOL® 1 mm-es félkemény PVC szigetelést védő réteget. Ez egyben mechanikai védelmet is biztosít pl. házi állatok őz, vaddisznó ellen.
Az S 1,5 mm-es geomembrán és az Sk 1 mm-es védőréteg egyaránt 2% speciális kormot tartalmaz, ami biztosítja az anyag UV stabilitását.

Az S 1,5 mm-es SICOFOL® geomembránra és az 5 cm-es forrólevegős hegesztésre a gyártó REMATER Kft 10 év garanciát vállal.