Tűzivíztározó

Öntözővíztározó, halastó, horgásztó, záportározó

Telephely engedélyezése során gyakran előírják a tűzivíztározó létesítését.

A tűzoltáshoz előírt vízmennyiség tározásához a legolcsóbb megoldás a medence kialakítása földmunkával, majd szigetelése SICOFOL® 1,5 mm-es fóliával.

A szigetelést a védőréteggel együtt a helyszínen elkészítjük.

Ha már egyszer vizet tározunk, legyen szép is. Nem kötelező mértani formájú medencét készíteni. Ha van helyünk, készítsünk vízinövénnyel öntisztuló biológiai tavat.
Ezt a tavat a víztározáson kívül döntésünk szerint hasznosíthatjuk:

- Lehet pl. dísztó tavirózsákkal, vízililiommal, aranyhallal, koi pontyokkal, világítással.
- Horgásztó pontyokkal, harcsákkal, ahol kedvünkre horgászhatunk.
- Fürdőtó, ahol a nyári hőségben akár úszhatunk is.

Erre szép példa az ausztriai Ibbs mellett a Haubis Kenyérgyár részére készített tűzivíztározó, amely egyben biofürdőtó is kis szigettel, szökőkúttal, halakkal és növényekkel.
Vízfelülete kb. 1000 m2, vízmélysége max.: 3 méter, térfogata kb. 1500 m3.
A víz kivételi helyet 3 db beton kútgyűrűvel biztosítottuk. A kútgyűrűk oldalát átlyukasztottuk. A vízszint magasságát úszó kapcsolóval automatikusan lehet szabályozni. A tavat a kenyérgyártól gyártól a kiásott földből kialakított dombbal választották el. A nyári szünetben a dolgozók gyerekei számára igazi vízi paradicsom lett az évek során.

A SICOFOL® szigeteléssel már több, mint száz víztározó készült.
Egyik hazai példánk a Szolnokon (Újszászi út 11. Quarzbau Kft kivitelezte) készült olasz fafeldolgozó üzemnek épített 1300 m3-es tűzivíztározó, mely spinkleres tűzoltórendszert táplál.
A vízkivétel a tó melletti fagyhatár alatt lévő aknából biztosítható tűzivízcsap vagy hajlékony szívócső segítségével, amit az aknából egy kötéllel egyszerűen felhúzhatunk
Ha van rá helyünk, feltétlenül ezt a hasznos , szép és a betonmedencénél olcsóbb megoldást válasszuk. Amennyiben így döntünk a helyi tűzoltóságtól érdeklődjük meg, számukra melyik vízkivételi forma felel meg.